Eρευνητικά προγράμματα
ΡΟΛΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ – Τελευταία 5 χρόνια.
Τίτλος (Ακρωνύμιο) | Ημερομηνία έναρξης | Ημερομηνία λήξης | Επιστημονικά Υπεύθυνος | Συνολικός προϋπολογισμός (€) | Φορέας Χρηματοδότησης |
---|---|---|---|---|---|
Νέες Καινοτόμες Μέθοδοι Παραγωγής Προϊόντων Υψηλής Διατροφικής Αξίας από το Ρόδι | 1/2022 | 12/2023 | Σταύρος Λάλας (Ασκ. ΣΡ: Δ. Μακρής) | 200,000 | Πλαίσιο για τη σύσταση και λειτουργία ομάδων της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας για την παραγωγικότητα και τη βιωσιμότητα στη γεωργία |
Δημιουργία βιολειτουργικών μεταλλικών νερών με την προσθήκη εκχυλισμάτων φρούτων, λαχανικών, ελληνικών αρωματικών βοτάνων, κάνναβης, φύλλων Moringa oleifera και φύλλων ελληνικών ποικιλιών ελιάς που έχουν παραχθεί με καινοτόμο τεχνολογία (βαθέως εύτηκτοι διαλύτες) ή με την προθήκη χουμικών και φουλβικών οξέων | 11/2020 | 10/2023 | Σταύρος Λάλας (Ασκ. ΣΡ: Δ. Μακρής) | 1,000,000 | Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020 (ΕΠΑνΕΚ |
Χρήση παλλόμενου ηλεκτρικού πεδίου για την εκχύλιση πολύτιμων συστατικών από φυτικό υλικό | 6/2018 | 12/2021 | Σταύρος Λάλας (Ασκ. ΣΡ: Δ. Μακρής) | 960.840 | Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020 (ΕΠΑνΕΚ) |
Δημιουργία βιολειτουργικών προϊόντων σοκολάτας με την προσθήκη, εγκλωβισμένων σε μικρογαλακτώματα, εκχυλισμάτων αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών που έχουν παραχθεί με καινοτόμο τεχνολογία (βαθιά εύτηκτους διαλύτες) | 6/2018 | 12/2021 | Σταύρος Λάλας (Ασκ. ΣΡ: Δ. Μακρής) | 760.000 | Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020 (ΕΠΑνΕΚ) |
Μελέτη Αντιοξειδωτικής Δράσης Εκχυλισμάτων | 11/2019 | 11/2021 | Σταύρος Λάλας (Ασκ. ΣΡ: Δ. Μακρής) | 4.092 | ΚΟΡΡΕΣ ΑΕ Φυσικά Προϊόντα |
Ανάλυση αιθέριων ελαίων και άλλων πρώτων υλών και τελικών προϊόντων | 5/2014 | 4/2018 | Σταύρος Λάλας (Ασκ. ΣΡ: Δ. Μακρής) | 2,000 | ΚΟΡΡΕΣ ΑΕ Φυσικά Προϊόντα |
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΡΓΑ ΩΣ ΜΕΛΟΣ ΟΜΑΔΑΣ
1. Συμμετοχή σε ερευνητικά έργα
• Υπό κατασκευή
2. Συμμετοχή σε προγράμματα που σχετίζονται με συστήματα ασφάλειας τροφίμων
• «Υγιεινή και ασφάλεια τροφίμων» της εταιρίας ΡΟΗ Α.Ε. (01/02/2001 ως 28/02/2001). T.E.I. Αθήνας.
• «Έρευνα και ανάπτυξη συστήματος διασφάλισης υγιεινής τροφίμων (HACCP) για την εταιρία Selective Foods E.Π.E.» (01/03/2007 ως 30/09/2007). (Απόφαση Συμβουλίου Επιτροπής Ερευνών του Τ.Ε.Ι. Λάρισας 20/01-03-2007). Πρόγραμμα Συνεργασίας με συμμετέχοντες: (1) Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων – Τ.Ε.Ι. Λάρισας (2) Selective Foods E.Π.E. (Επιστημονικός υπεύθυνος)
• «Εστίαση-Έλεγχος της ποιότητας και ασφάλειας των τροφίμων σε χώρους μαζικής εστίασης – Παρεμβατικά προγράμματα». (MIS 372969) (01/06/2012 ως 28/02/2014). Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013» συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από εθνικούς πόρους. Υπεύθυνος έργου: Τ.Ε.Ι. Αθήνας (Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων) (Μέλος της κύριας ερευνητικής ομάδας)
3. Συμμετοχή σε μνημόνια συνεργασίας
• Μνημόνιο συνεργασίας με την εταιρία ΒΙΟΡΥΛ Α.Ε. (Χημική & Γεωργική Βιομηχανία-Έρευνα) (03/04/2012 ως σήμερα) (απόφαση Επιτροπής Ερευνών Τ.Ε.Ι. Λάρισας 112/03-04-2012). Ανάπτυξη προγραμμάτων και εργασιών έρευνας στα θέματα: Ι) Ανάλυση φυσικών εκχυλισμάτων (π.χ. αιθερίων ελαίων), ΙΙ) Ανάπτυξη νέων προϊόντων τροφίμων, ΙΙΙ) Μέτρηση αντοχής λιπαρών υλών στην οξείδωση, IV) Μέτρηση υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, V) Προσδιορισμός βαρέων μετάλλων, VI) Προσδιορισμός περιεκτικότητας σε αφλατοξίνες, VII) Προσδιορισμός περιεκτικότητας σε θρεπτικά στοιχεία (π.χ. βιταμίνες), VIII) Δημιουργία λειτουργικών τροφίμων με έμφαση στην μικροενκαψυλίωση βιοδραστικών συστατικών, IX) Διαχείριση και αξιοποίηση απόβλητων βιομηχανιών τροφίμων για τη δημιουργία προϊόντων προστιθέμενης αξίας, X) Αύξηση του χρόνου ζωής και βελτίωση της βιοδραστικότητας μικροσυστατικών των τροφίμων με προσθήκη εκχυλισμάτων φυσικών προϊόντων, XI) Βελτιστοποίηση βιοδιαθεσιμότητας βιταμινών και ιχνοστοιχείων και XII) Εκτίμηση χημικών και βιολογικών κινδύνων στα τρόφιμα, ανίχνευση και προσδιορισμός αλλεργιογόνων σε τρόφιμα και σε αγροτικά προϊόντα. (Επιστημονικός Υπεύθυνος)
• Συνεργασία με το Institut de l’ Olivier (Sfax, Τυνησία) (16/12/2014 ως σήμερα) (αριθμ. Πρακτικού Συνέλευσης 36/16-12-2015). Τα θέματα συνεργασίας αφορούν σε: Ι) Exchange of faculty, ΙΙ) Joint research activities, ΙΙΙ) Exchange of academic materials and other information και ΙV) Student exchange for research and study.
• Μνημόνιο συνεργασίας με τον εταιρία Αγροτικού Συνεταιρισμού Καρδιτσιωτών Αγροτών «Η Νέα Ένωση» (29/06/2015 ως σήμερα) (απόφαση Επιτροπής Ερευνών Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας 45/25-06-2015). Ανάπτυξη προγραμμάτων και εργασιών έρευνας σε θέματα Ι) Παρουσίαση των σχεδίων δράσης των ωφελουμένων. ΙΙ) Συνεργασία των ωφελουμένων και εμπλοκή των τοπικών, κοινωνικών, παραγωγικών και ερευνητικών φορέων της περιοχής. ΙΙΙ) Διοργάνωση συνεδρίου κατά το οποίο θα παρουσιαστεί η πρόοδος των δράσεων της Αναπτυξιακής Σύμπραξης, το σύστημα παρακολούθησης των ωφελούμενων και θα αναλυθούν τα επιδιωκόμενα επιθυμητά αποτελέσματα τόσο για τους ωφελούμενους όσο και για τις επιχειρήσεις. IV) Παρουσίαση των στόχων, των δράσεων και των επιδιωκόμενων αποτελεσμάτων. V) Ανάλυση της αγροτικής βιομηχανίας της Θεσσαλίας και σχεδιασμός και προώθηση της θεσσαλικής αγροτικής ταυτότητας. VI) Διερεύνηση των δυνατοτήτων ανάπτυξης νέας καινοτομικής επιχειρηματικότητας στο πεδίο της αγροτικής προβολής. VII) Ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης και της δυναμικής του κλάδου στη Θεσσαλία. VIII) Διερεύνηση τυχόν ευέλικτων χρηματοδοτικών μέσων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας στο πεδίο του έργου. IX) Διερεύνηση των δυνατοτήτων ανάπτυξης των κοινωνικών επιχειρήσεων στο πλαίσιο του σχεδιασμού και προώθησης της θεσσαλικής αγροτικής ταυτότητας. X) Επεξεργασία και εφαρμογή των αποτελεσμάτων από το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλίας. (Επιστημονικός Υπεύθυνος)