Ερευνητική Ομάδα Πράσινης Αειφόρου Καινοτομίας
και Ομάδα Πράσινων Διεργασιών & Βιοδιυλιστηρίου
Η ερευνητική ομάδα που συνεργάζεται στενά με την Green Processes & Biorefinery Group, θα μπορούσε να παρέχει βοήθεια και υπηρεσίες με βάση την ακόλουθη τεχνογνωσία στο πλαίσιο μιας αξιόπιστης και προσανατολισμένης στα αποτελέσματα προσέγγισης:
- Εφαρμογή, ανάπτυξη, σχεδιασμός, κλιμάκωση και εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών επεξεργασίας και εκχύλισης τροφίμων (συμπεριλαμβανομένων Pulse Electric Field, Deep Eutectic Solvents, Cloud Point Extraction, Pressurized Liquid Extraction, χουμικά και φουλβικά οξέα, άλλα), με στόχο την υψηλή -απομόνωση προϊόντων προστιθέμενης αξίας από φυτικά υλικά ή υποπροϊόντα και απόβλητα της γεωργικής μεταποιητικής βιομηχανίας για τη χρήση τους σε νέα τρόφιμα και ζωοτροφές.
- Βιώσιμη διαχείριση των υποπροϊόντων της βιομηχανίας τροφίμων για την παραγωγή λειτουργικών πρόσθετων τροφίμων με χρήση πράσινων τεχνολογιών αιχμής.
- Βιοδιυλιστήριο αγροτοβιομηχανικών απορριμμάτων για την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας.
- Ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών επεξεργασίας στις βιομηχανίες τροφίμων για τη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων με ταυτόχρονη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
- Καινοτόμες διαδικασίες για τη βελτιστοποίηση παραδοσιακών προϊόντων ή/και σχεδιασμό και ανάπτυξη νέων προϊόντων με ανώτερα χαρακτηριστικά ενώ, ταυτόχρονα, μειώνεται η παραγωγή απορριμμάτων.
- Ανάπτυξη προϊόντων με στόχο την πρόληψη παθολογικών καταστάσεων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.
- Σχεδιασμός διεργασιών και προϊόντων, ενσωμάτωση και μηχανική (λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις δημόσιας υγείας) για τη βιομηχανία τροφίμων.
Οι δραστηριότητες της ερευνητικής ομάδας ενισχύουν το ερευνητικό και διδακτικό έργο του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής – Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Ελλάδα (Περιφέρεια Καρδίτσας). Εκπαιδευτικός στόχος της ομάδας είναι η παροχή ακαδημαϊκών υπηρεσιών για τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης στην ανάλυση τροφίμων με όλες τις σύγχρονες τεχνικές ώστε να παρέχει στους αποφοίτους μας όλες τις απαραίτητες γνώσεις και εμπειρίες για τη συνεχώς εξελισσόμενη βιομηχανία και τεχνολογία τροφίμων.
Οι βασικές μας προτεραιότητες είναι:
– Η βοήθεια για την κάλυψη των διδακτικών και ερευνητικών αναγκών του Τμήματος για προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο.
– Η συνεργασία με ενεργές εταιρείες στον τομέα των Τροφίμων, ερευνητικά κέντρα και ακαδημαϊκά ιδρύματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και με τοπικούς φορείς χάραξης πολιτικής για την υλοποίηση έργων win-win με ευθυγραμμισμένους στόχους.
– Η δομημένη ανάλυση, ερμηνεία, διάδοση και δημοσίευση επιστημονικών αποτελεσμάτων, τεχνογνωσίας αιχμής και ανακαλύψεων μέσω συμπερασμάτων διαλέξεων, εργαστηρίων, σεμιναρίων, συνεδρίων και περιοδικών.
Η ομάδα των ειδικών μας
Σταύρος Ι. Λαλάς, PhD
Καθηγητής
Επικεφαλής Ερευνητικής Ομάδας Πράσινης Αειφόρου Καινοτομίας
Δημήτρης Π. Μακρής, MSc, PhD (DIC)
Αναπληρωτής Καθηγητής
Επικεφαλής, Ερευνητική Ομάδα Πράσινων Διεργασιών & Βιοδιύλισης
Ιωάννης Δ. Γιοβανούδης, MSc
Λέκτορας Εφαρμογών με εξειδίκευση στη «Μηχανική Τροφίμων» Χημικός Μηχανικός
Δημήτριος Παλαιογιάννης, MSc
Επιστημονικός Συνεργάτης – Ερευνητής
Βιοχημικός
Ειρήνη Σ. Παπαδάκη, MSc
Επιστημονική Συνεργάτιδα – Ερευνήτρια
Γεωλόγος
Ελένη Μποζίνου, MSc
Επιστημονική Συνεργάτιδα – Ερευνήτρια
Βιολόγος
Κωνσταντίνα Πουλιανίτη, MSc, PhD
Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια
Χημικός Μηχανικός
Βασίλειος Παππάς, MSc, PDEng
Μεταδιδακτορικός Ερευνητής
Χημικός Μηχανικός
Ιωάννης Μακρυγιάννης , MSc
Επιστημονικός Συνεργάτης – Ερευνητής
Tεχνολόγος Τροφίμων
Θεόδωρος Χατζημητάκος, MSc, PhD
Μεταδιδακτορικός Ερευνητής
Χημικός